České bílé zlato – tak charakterizují chřest vypěstovaný v lehkých písčitých půdách v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku majitelé společnosti Český chřest Jiří Šafář a Petr Šandera. Tamější chřest byl oblíbený už za Habsburků, kdy se z českých zemí dovážel přímo do vídeňské císařské kuchyně.

Pro nás je chřest srdeční záležitost. Začalo to v březnu 2012, kdy jsem těsně před začátkem chřestové sezony volal do Hostína, abych chřest objednal pro hotely a restaurace, kam jsem ho dodával. Tam mi v žertu řekli, že pokud chci chřest, mám si ho přijet sklidit, protože chřestovna končí a je na prodej,“ vzpomíná na dobu před šesti roky Petr Šandera.                     

Od elektroniky ke chřestu

Ani Jiří Šafář, který v té době obchodoval s elektronikou a provozoval restauraci, nevěděl o pěstování chřestu prakticky nic. Přesto se s Petrem Šanderou rozhodli, že chřestovnu koupí. Ve víře, že činí správně, je utvrzovala dlouhá tradice pěstování zeleniny v regionu, kterou v 50. letech přerušila násilná kolektivizace. Po roce 1989 pěstování chřestu na Mělnicku obnovili nizozemští velkoobchodníci, kteří věděli, že český chřest byl v minulosti pojmem.

„Problém byl, že jsme chřestovnu koupili měsíc před sklizní. To je vždy nápor, kdy se denně pracuje dvacet hodin a sklízíte až devět tun chřestu. Předchozí majitelé si navíc odvezli veškerou techniku, takže první sklizeň byla neskutečně náročná. Nestíhali jsme. Ale nestěžujeme si, naopak nám to pomohlo získat respekt k celému podniku,“ vysvětluje Jiří Šafář.

Český chřest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozvoj skrze techniku

Významným počinem v historii firmy byl nákup nové třídicí a balicí linky, která v době sklizně výrazně zrychluje celý proces zpracování. Rychlost je přitom klíčová, protože chřest vydrží čerstvý jen 7 dní.

„Pořízení nových linek jsme financovali prostřednictvím úvěrů od České spořitelny, která je s námi od úplného začátku. Věří našemu projektu, vidí, že rosteme, a vychází nám maximálně vstříc,“ tvrdí Petr Šandera.

Chcete si přečíst celý příběh znovuzrození českého chřestu? Navštivte stránky www.csas.cz/korporace.

Firma, která celoročně zaměstnává pět zaměstnanců, ale při sklizni dává práci až čtyřem stovkám sezonních brigádníků, by v budoucnu ráda investovala do přikoupení nové mechanizace na pole a do rozšíření svého sídla.

Chřestová renesance

Velkou výzvou pro Český chřest je znovu dostat tuto zeleninu do českých kuchyní – a pokud možno v co nejčerstvějším stavu. I proto firma pořádá každým rokem takzvané chřestové slavnosti, které ročně navštěvují tisíce lidí.

Oba společníci se shodují v tom, že základem jejich úspěchu nejsou jen píle, pracovitost a zájem o věc, ale i to, že si při řízení firmy dokážou všechno otevřeně a férově vyříkat.

Advertisement

Text nevyjadřuje názor redakce

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist