Co je ketodieta

Slovo „keto“, které v názvu ketodieta slyšíme, je odvozeno od slova ketóza. To je stav metabolismu, kdy tělo využívá jako zdroj energie tuk. Do ketózy se organismus dostane tím, že se řízeně omezí přísun sacharidů, které tělo štěpí na glukózu a standardně využívá jako hlavní zdroj energie. Nejsou-li k dispozici sacharidy, dochází ke štěpení tuku na ketolátky, které nastupují jako alternativní zdroj energie. Pro efekt hubnutí je příznivé, že při vzniku ketolátek se spaluje tuk, ale současně také tyto látky chrání svalovou tkáň, tlumí pocit hladu i chuť na sladké.

Minimální příjem sacharidů

Ketodieta je založena na minimálním příjmu cukru, pod 50 g, nejlépe pod 30 g za den, a proto se jí také říká dieta bezsacharidová. Druhý používaný název proteinová dieta vyplývá z požadavku, aby strava obsahovala vysoký obsah kvalitních bílkovin. Při ketodietě je preferováno maso, ryby, mléčné výrobky, vejce a zelenina. Vyřazují se obilné výrobky, pečivo, rýže, brambory, těstoviny a sladkosti. Je třeba mít na paměti, že vyloučením obilovin chybí ve stravě vláknina a vitamín B, a dodávat je jinak.

Pozor na jojo efekt

Ketodieta se drží maximálně tři týdny. Pak se přechází do stabilizační fáze, při níž se příjem sacharidů postupně a kontrolovaně navyšuje, ale udržuje se dosažená hmotnost. Po několika týdnech by měla být váha natolik stabilizovaná, že se může přejít na běžnou stravu. V tomto období je důležité si uvědomit riziko jojo efektu a udělat vše pro to, aby se shozené kilogramy už nevrátily. To znamená zařazovat běžné potraviny pomalu a nezapomínat na zásady zdravého, vyváženého stravování.

Výhody ketodiety

  • rychlý úbytek tuku – nejen podkožního, ale také lékaři negativně hodnoceného útrobního neboli viscerálního tuku

  • tlumí pocit hladu a chuti na sladké

  • není podmínkou sportovat

  • svalová tkáň zůstává zachovaná

  • snižuje se hladina cholesterolu v krvi

  • k redukci hmotnosti stačí 1 až 3 týdny

  • lze nastavit složení ketostravy v závislosti na stravovacích omezeních, např. pro vegany nebo alergiky

Nevýhody ketodiety

  • není vhodná pro lidi s cukrovkou, onemocněním krve či ledvin, pro těhotné nebo kojící ženy

  • konzumací nepovoleného jídla dojde k přerušení ketózy a musí se začít znovu

  • na začátku diety může přijít pocit únavy, bolest hlavy, zácpa

  • nebezpečí jojo efektu při nekontrolovaném přechodu na normální stravu

Nahlédnutí do historie

Zajímavé je, že ketodieta může pod lékařským dohledem pomáhat při léčbě některých nemocí. Už od dob otce lékařství Hippokrata byl v minulosti opakovaně zjištěn příznivý vliv půstu při léčení epilepsie a v minulém století endokrinologové zjistili, že chemické procesy v mozku jsou při krátkém půstu téměř stejné jako při ketodietní stravě. Řada současných publikací uvádí, že ketodieta a jí obdobné diety se využívají při roztroušené skleróze, Parkinsonově chorobě, nebo dokonce i při onkologických chorobách. Výzkumy v této oblasti stále probíhají.

Současné pojetí ketodiety jako dosažení přiměřené tělesné hmotnosti prostřednictvím odborně řízeného stravování popsal a uvedl do praxe profesor Harvardské univerzity George L. Blackburn v roce 1974. Při výzkumu spalování tuků zjistil, že při ketóze dochází k rychlému úbytku tělesného tuku a následně k významné redukci hmotnosti. Navíc pak, že na rozdíl od většiny redukčních diet se spaluje nejen podkožní tuk, ale i útrobní, který je zdravotně nebezpečnější, ale svalová hmota zůstává zachována.

Programy pro úspěšné zvládnutí ketodiety

Dodržování ketodiety ve vlastní režii bývá složité, protože je třeba, aby člověk nepřekročil povolený příjem cukru a připravil si jídlo se správným výživovým složením včetně vitamínů a vlákniny. To vše je časově náročné, a proto je vhodným řešením svěřit své hubnutí do rukou odborníků.

Na obchodní potenciál proteinové diety vsadila řada firem nabídkou instantních jídel, které obvykle zahrnují všechny potřebné složky a živiny v přesných poměrech. Přímo na ženy se zaměřila brněnská firma KetoFit. Vychází z ověřeného předpokladu, že většina žen ocení rychlou a praktickou přípravu jídla, které je odborně sestaveno z kvalitních bílkovin a správně nutričně vyvážené. Firma také zpracovala podrobné programy postupu, které ženy hladce provedou celou dietou.

Text nevyjadřuje názor redakce