Národní pivovar se dělí o znalosti, pípy i kvasnice

Pivovarnictví je zdejší typický a tradiční obor, a tak není divu, že právě Česká republika má jako jedna z mála zemí svůj národní pivovar, který nemá zahraničního vlastníka. Budějovický Budvar se titulu národní pivovar zhostil se ctí a jako takový jde ostatním příkladem. Podporuje menší pivovary, dělí se o své znalosti z oblasti pivovarnictví a v pivu a jeho rozmanitých stylech vzdělává i samotné Čechy.

Jako národní pivovar Budvar pomáhá k rozvoji pivovarnictví v celé České republice. V posledních letech proto rozvíjí svou spolupráci s minipivovary, kterým pomáhá růst – létající sládek Aleš Dvořák jich za minulý rok objel na 35. V rámci této spolupráce Budvar minipivovarům zdarma poskytuje své kvasnice. Podporuje je i tím, že se s nimi ve svých hospodách dělí o pípu, na které výčepní mohou čepovat pivo z minipivovaru. Tak rozšiřuje obzory i všem, kdo mají chuť experimentovat a poznat i exotičtější pivní styly, jako je kyseláč, Ipa nebo Ale.

Jak se vaří pivo v Budvaru

Budějovický Budvar je především ležácký pivovar. Ví, že lidé se vždy ke svému „klasickému ležáku“ vždy rádi vrátí, a proto stálému portfoliu pivovaru již po dlouhá desetiletí vévodí jeho ležáky. Jako jediný velký pivovar v České republice Budvar stále vaří pivo tradičním způsobem – pro jeho výrobu nepoužívá granule, ale slisovaný, ručně sekaný chmel.

Pro výrobu svých piv vždy pivovar vybírá ty nejkvalitnější suroviny a Budweiser Budvar Original se vaří pouze z těch českých. Také proto získal známku chráněného zeměpisného označení, kterou Evropská unie poskytuje jako záruku kvality. Zachování tradice a řemeslného přístupu k vaření piva je pro pivovar opravdu důležité: „Ležáky u nás opravdu leží. Do tradičního procesu výroby piva nijak nezasahujeme a dobu jejich ležení nezkracujeme ani v případě, že v letní sezóně nestíháme,“ říká Petr Dvořák, ředitel pivovaru Budějovický Budvar.

Nachmelená opice a první Ale v Budvaru

Také Budvar si od spolupráce s minipivovary odnáší cenné poznatky. Například díky spolupráci s minipivovarem Nachmelená opice v ležáckém Budvaru vzniklo vůbec první svrchně kvašené pivo (a to i přesto, že většinou se tyto limitované edice vaří právě na půdě minipivovarů). Sládci Petr Košin a Michal Kuřec si tak splnili dlouholetý studentský sen, ze kterého vzniklo pivo opice – tedy „Opičí Ejl“.

Byla to i pořádná technologická výzva, jelikož podmínky v Budvaru jsou uzpůsobeny jeho klasickému ležáku. Výsledkem je skutečně vypiplané pivo, které vás potěší čistou a svěží chutí. A ideální kombinace? Chuť Opičího Ejlu nejlépe vynikne s burgery s hovězím masem. V mapě se mrkněte, kam na pivo, a vyrazte ochutnat tuto limitovanou edici, dokud je na čepu!

 

Text nevyjadřuje názor redakce

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist