Zakladatel společnosti, Martin Ioan Košťál, před šesti lety, ještě pod firmou Martypet s.r.o. spustil originální výrobu konzerv ze 100 % masa bez přidávání aditiv, konzervantů či želatiny. Tato nová technologie byla tak úspěšná, že se společnost, která se mezi tím stala majetkem skupiny ALEMAR Food Group s.r.o., jejímž majitelem je však taktéž Martin Košťál, přestěhovala do nového většího výrobního provozu a stabilně navyšuje výrobní kapacity!
Společnost pro svůj rozvoj nyní nabírá investory, a jak říká její zakladatel, Martin Ioan Košťál, nejdůležitější jsou právě technologie!
Martine, před rokem jste vyráběli podstatně méně konzerv než je tomu dnes, povíte nám, co je toho hlavní příčinou? Zvedla se tolik poptávka?
Poptávka se ani zvedat nemusela, protože ta celkem stabilně převyšuje to, co jsme schopni vyrobit. Momentálně máme okolo 15-20 skutečně velkých klientů a nestíháme pro ně vyrábět tak, jak bychom si přáli. Skutečná příčina navýšení objemu vyrobených konzerv je navýšení kapacit. To neustále děláme, neustále na tom pracujeme a nyní jsme ve fázi 2 z cekem 4 rozšíření.
Mluvíte o 4 fázích rozšíření, co to přesně znamená a co to bude znamenat vyjádřeno v tržbách?
Ano, 4 fáze se v podstatě váží ke 4 plánovaným autoklávům, což jsou sterilizační zařízení, ve kterých konzervy „zavařujeme“. Každý z nich má 4 koše o kapacitě 1000 ks 400 g konzerv. Dokážeme je vařit až 3x za směnu.
To tedy znamená maximální kapacitu 12 000 ks konzerv na každý autokláv za směnu, tj. 36 000 ks denně. Nyní máme autoklávy 2. Nejedou sice naplno, ale směřujeme právě k tomu, abychom tyto kapacity využili.
Říkáte, že Vaše autoklávy nemáte plně využité. Čím to je?
No je to tím, že výroba funguje bohužel na principu úzkých míst. To, že získáme větší sterilizační kapacity je sice super, ale nepomůže nám to, dokud nebudeme mít i větší plnicí kapacity, zavírací a balící kapacity.
Řetěz bude prostě vždy jen tak silný, jako jeho nejslabší článek. Proto máme naobjednané i další stroje a vybavení, které nám umožní využít kapacit obou autoklávů.
V našem celkovém plánu rozšíření kapacit však budeme muset ještě jednou celý tento projekt, který momentálně stavíme, tzv. „zdablovat“. Abychom totiž dostáli kapacitám odpovídajícím poptávce, budeme potřebovat 4 funkční autoklávy.
Dle Vašich počtů to vychází na nějakých 150 000 konzerv denně, to je strašně moc, budete na to mít odbyt?
Ono se to zdá, že je to moc, ale ve skutečnosti to odpovídá nějakému obratu cca 500 mil. Kč, což je jen zhruba desetina Evropského leadera v oboru výroby jen petfood konzerv.
Přitom právě od tohoto konkurenta k nám míří mnoho poptávek, jelikož nestíhá vyrábět a leckdy dává klientům až půlroční dodací lhůty.
Vzhledem k tomu, že dodáváme po celé Evropě, je pro nás tento cíl řekněme, velmi reálný a dosažitelný. My už v podstatě tu databázi klientů totiž máme. Často se i hlásí sami.
Jaké stroje preferujete a a v čem vidíte budoucnost Vašeho výrobního oboru?
V tomto jsme prošli určitým vývojem. Zatímco když jsme s výrobou začínali, tak jsme v podstatě něco „Patlali v garáži“, obrazně řečeno, spoustu věcí jsme dělali ručně a pomocí agenturních pracovníků, dnes už víme, že v množství jaká jsou poptávaná a ekonomicky zajímavá, jsou pro nás cenné především automatické stroje.
Leckdy se jedná o stroje, které ani neexistují a je potřeba je vyvinout. Takový vývoj je velmi nákladný a realizace potom taktéž.
Víme však a máme už odzkoušené, že se stroje nehádají, nemarodí – tedy alespoň většinou, nestěžují si, dodržují pracovní dobu a jsou podstatně rychlejší i spolehlivější než lidi.
Proto je pro nás primárním zájmem nyní automatizace výroby.
Pro Vás jako pro majitele společnosti je to určitě výhodné, ale co zaměstnanci? Nepřipraví je roboti o práci?
Lidi připraví o práci hlavně to, když nebudou chtít pracovat, budou se snažit práci všelijak ošidit a budou produkovat zmetky a dělat chyby. To je samozřejmě leckdy spojené i s tím, jaká je ve firmě kultura a jak si jich zaměstnavatel váží, ale obecně nelze tvrdit, že by automatizace zaměstnance znevýhodňovala.
My se na to díváme naopak. Když budeme plně automatický mít stroj, který potřebuje jen jednoho operátora, který jen mačká zelené a červené tlačítko, velmi rádi mu potom zaplatíme klidně trojnásobnou mzdu než by dostal při manuální práci, a to i kdyby měl základní vzdělání.
Najednou pro nás totiž odbornost zajistí automatický stroj a od člověka už chceme „jen“ 100% loajalitu a spolehlivost. A tu také dostaneme, protože bude vědět, že se tak dobře v jiném zaměstnání mít nebude.
To je zajímavá myšlenka, ovšem to bude asi velmi nákladné. Z čeho tyto projekty financujete?
Je to rozhodně nákladné, ale neřekl bych, že je to drahé. Drahé je to, co moc stojí. Tyto technologie mají sice cenu vysokou, ale profit ještě mnohem větší. A proto se na automatizování naší výroby díváme především jako na investici do budoucna, která nás dostane k těm kýženým obratům okolo půl miliardy ročně.
Už za leden 2023 jsme měli 97% vzestup oproti lednu 2022!
K financování využíváme především dluhopisů, na které máme na společnost ALEMAR Food Group s.r.o. schválený emisní prospekt.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist